Fullt hus i Rogaland
Maks 48 deltakere heter det. I Rogaland, som var første fylke ut, ble det gjort plass til 72 deltakere på Tannlegeforeningens systematiske etterutdannings (TSE) Modul 6 i høst.
I Stavanger var stemningen svært god under annen samling, 31. oktober og 1. november. – TSE er blitt veldig bra. Det har utviklet seg masse, og denne modulen er helt topp, lød det unisont fra de 72 deltakerne. Og: – Ingen tekniske problemer lenger. Alt slikt er nå løst, og alt fungerer. Forelesningene og oppgavene er gode og relevante. Opplegget er veldig bra. Men det er kanskje litt store grupper. Det må være det eneste vi eventuelt kan si noe på. Men egentlig ville de bare si at TSE er gull. De fleste er erfarne TSE-deltakere, med minst én modul bak seg. Mens en og annen ikke har gått glipp av en eneste én.
Opplegget
Modulen kjøres under slagordet «Små doser, store snitt – oral kirurgi og røntgendiagnostikk», og er enkursmodul der fagene oral kirurgi og kjeve- og ansiktsradiologi er samlet og integrert. Røntgenundersøkelser og diagnostikk inngår som en del av den kirurgiske planleggingen av pasienter, og behandlingen og modulen omhandler et bredt spekter av diagnostiske problemstillinger og ulike behandlinger, heter det i beskrivelsen.
I oral kirurgi blir det lagt vekt på hva man kan gjøre bedre av det tannleger allerede gjør, og nye tilgjengelige behandlingsmetoder blir presentert. Det blir også diskutert når det ikke er riktig å operere. Modulen inneholder tips og råd om hvordan man skal unngå komplikasjoner og hvordan komplikasjoner kan takles hvis de skulle oppstå.
I kjeve- og ansiktsradiologi blir det lagt vekt på hvordan man kan bli bedre diagnostikere. Moderne radiologiske metoder blir gjennomgått, med fokus på bruken og tolkingen av OPG og intraorale undersøkelser. Deltakerne vil også få kunnskap om avanserte radiologiske undersøkelser man kan henvise pasientene til, ny røntgenappartur og gjeldende lovverk om strålevern og bruk av stråling.
Modulen baserer seg både på forelesninger på samlingene, nettbaserte forelesninger mellom samlingene, og ikke minst PBL-oppgaver. På samlingene er det kliniske kasus som danner basis i undervisningen. Deltakerne oppfordres til å ta med egne kasus som kan diskuteres på samlingene.
Kursgiverne imponert
Kursgiverne er ikke mindre begeistret enn deltakerne.
– Vi ble målløse da vi leste oppgavebesvarelsene deres, sa professor Tore Bjørnland til forsamlingen. – De er så gode. Alle som en. Det er lagt ned mye arbeid, og alle har løst oppgavene på forskjellig måte, så dere har noe å lære av hverandre alle sammen. Egentlig burde man utgi besvarelsene og bruke dem som pensum på grunnutdanningen.
Selv har kursgiverne jobbet i ett år med å utvikle modulen. En hel dag hver uke i et helt år, det er den tiden det tar. Så er de godt forberedt også, når det braker løs.
– Det er helt nytt materiale vi presenterer, og mye av det har aldri vært presentert før. Her får deltakerne en oppdatering i det aller siste, og de to delene er helt sammensveiset og integrert i hverandre.
– I løpet av dette kurset får disse tannlegene helt ny kunnskap om bisfosfonater for eksempel, som brukes i behandlingen av osteoporose og av kreftpasienter med metastaser til skjelett. En bivirkning av denne behandlingen kan være infeksjoner i kjeven, og dette får tannlegene nå oppdatert kunnskap om. Med denne oppdaterte undervisningen er de bedre orientert enn legene om akkurat dette, forteller Bjørnland.
Målet med TSE er å bringe deltakerne opp på nivå med dem som utdanner seg til tannleger i dag.
– Med denne modulen får deltakerne ny kunnskap og økt kompetanse til å vurdere problempasienter. De går herfra og vet mye mer om hvem de skal henvise og hvem de skal kunne behandle selv, og hvordan. Oral kirurgi og radiologi er en kjempegod kombinasjon av fagområder, sier Bjørnland og universitetslektor Bjørn Bamse Mork-Knutsen i kor. Stipendiat Heming Olsen-Bergem stemmer i. Alle fra Universitetet i Oslo. Førsteamanuensis Anne Møystad fra samme sted, og fagansvarlig for kjeve- og ansiktsradiologi, var forhindret fra å være til stede akkurat da Tidende var innom.
Kommer til hele landet
TSE-modulen i oral kirurgi og radiologi vil komme til alle fylker og lokalforeninger etter et rulleringssystem.
– Til våren er det Sør-Trøndelag som står for tur, og deretter Bergen påfølgende høst, forteller fagsjef i Tannlegeforeningen Aril Jul Nilsen, som oppfordrer til å følge med på utlysninger i Tidende og på NTFs nettsted. Han minner også om at det er anledning til å søke plass på kurset i et annet fylke, og at man får være med hvis deltakerantallet tillater det.